Važnost doručka

Doručak će vam obezbediti dovoljno energije i vitamina za celokupno funkcionisanje u toku dana. Bez njega ćete biti umorni, razdražljivi i skloniji bolestima.
Mnogi Francuzi dan počinju čašom mineralne vode ili soka jer se smatra da je to stavljanje u pogon celokupnog sistema za varenje. Tek posle toga može da usledi tipičan doručak kroasan sa džemom i puterom i šoljica kafe. Međutim do ručka samo to ne može da bude dovoljno, jer posle unošenja ugljenih hidrata neizbežno sledi smanjenje nivoa šećera u krvi negde oko 11 sati. Znači ako za doručak pojedete nešto slatko, već pre ručka osećate umor.
Tradicionalni engleski doručak čine ovsene pahuljice, slanina, jaja na oko ili kajgana. Nekada se u Engleskoj nije ručalo pre sedam uveče, a Englezi su ujutru morali da se najedu za ceo dan, kako bi izdržali do tad. Ovakav doručak je dobar za one koji se bave nekim fizičkim radom. Za domaćice i one koji se bave umnim radom takav obrok nije najbolji izbor.
Istraživanja različitih stručnjaka pokazala su da doručak koji se sastoji iz zrnastih kultura povoljno utiče na rad organa za varenje i na umni rad, a sličan efekat imaju sveže voće, povrće i ceđeni sokovi. Posle tečnosti preporučljivo je preći na musli i crni hleb, sir, jaja, mleko, jogurt i nemasne sireve.

Važnost doručka

Podeli sa prijateljima alt