Zdravo meso izvrsnog ukusa

Meso mangulice ima veliku hranljivu gustinu - 100 g svežeg mesa sadrži 15 do 20 g visoko-vrednih belančevina, što čini 40 odsto ukupnih dnevnih potreba! Izuzetan je izvor vitamina B, posebno tiamina (zadovoljava čak 50 odsto ukupnih dnevnih potreba), vitamina B6 (20 odsto ukupnih dnevnih potreba) i vitamina B12 (30 odsto ukupnih dnevnih potreba ljudskog organizma). Nisu zanemarljive ni vrednosti gvožđa, sadrži čak 10 odsto ukupnih dnevnih potreba. Od mesa mangulice moguće je napraviti sve tradicionalne proizvode: šunku, pršutu, sušene i dimljene kobasice, kulen, čvarke, mast. Svi ovi proizvodi sličnog su ukusa kao i druga srodna mesa svinja, neretko i boljeg, tamnije su boje, ali veoma sočni, obiluju punom aromom, a zdravstveno gledano bez premca pariraju proizvodima od drugih mesa! Takođe, meso mangulice sve je češće prisutno u prepoznatljivim jelima poput gulaša, perkleta, hranljivih namaza, šnicli spremljenih na brojne načine, a sama mast preporučuje se kao podloga za pečenje rečne ribe.

Jednom rečju, ovaj istinski srpski brend svojim karakteristikama i višenamenskom upotrebom potpuno daje za pravo da se što češće konzumira i pobede predrasude.

 



Podeli sa prijateljima alt