Nastanak i poreklo mangulice

Nastanak sorte magulica datira još od pre dva veka. Srpski vladar Knjaz Miloš bio je potpuno siguran u kvalitet autohtone vrste sa ovih prostora šumadinka, pa je u znak pažnje, dobro-susedskih odnosa i ekonomskih razloga poklonio mađarskom grofu Jozefu Arcduku nekoliko primeraka ovih svinja. Kada je naša vrsta ukrštena sa rasama bakonyi i szalantor na imanju Kiš Jeno, nastala je posebna rasa svinja - popularna mangulica. Pored izuzetnih nutritivnih vrednosti mesa, mangulica je vrlo pogodna za uzgoj. Nije zahtevna, jednostavno se hrani (najčešće prirodnom prehranom), otporna je i podjednako dobro uspeva u ravničarskim i brdskim oblastima. Mangulica je bila veoma popularna u Vojvodini i Mađarskoj u periodu od 19 veka sve do pedesetih godina prošlog veka, da bi se u poslednje vreme njen uzgoj i konzumiranje ponovo aktuelizovali. Danas, postaje sve više zastupljena u celoj Srbiji, a evropsko tržište osim mesa veoma ceni mast i slaninu ove svinje.

 



Podeli sa prijateljima alt