Mangulica

Saveznik dobrog zdravlja

Poslednjih godina, sve se više govori o mesu mangulice kao sinonimu za pravu, jaku i slasnu srpsku hranu. Međutim, meso mangulice i proizvodi od nje osim što slove za ukusne gurmanluke, u sebi sadrže brojne hranljive materije koje podstiču rad organizma, snižavaju loš holesterol i sadrže manje kalorija od srodnih vrsta mesa.

Sorta mangulice nastala je na našim prostorima, u 19. veku, na inicijativu kneza Miloša. Najnovije stručno mišljenje o nutritivnim vrednostima mangulice razbilo je predrasude o svinjetini kao masnoj i najmanje zdravoj vrsti mesa. Naime, proizvodi od mangulice zbog svog sastava pozitivno utiču na vrednosti holesterola - smanjuju onaj loš (LDL), a povećavaju dobar (HDL) holesterol. Intenzivno farmerstvo i jednostrana selekcija rezultirala je, između ostalog, velikom razlikom mangulica i mnogih plemenitih rasa. Preostale mangulice rezultat su uglavnom prirodne selekcije i seoskih gazdinstava koja nisu bila u mogućnosti da primenjuju klasičnu veterinarsku preventivu i kurativu. Zahvaljujući biranim recepturama, kontrolisanom tehnološkom postupku, bez dimljenja i sa minimalnom upotrebom aditiva, proizvodi mesne industrije ad Bačka nude proverene i visoko-kvalitetne proizvode od mesa mangulice, koji putem Univerexport prodajnih objekata pronalaze svoje mesto u srcu potrošača.

Nastanak i poreklo mangulice
Nastanak sorte magulica datira još od pre dva veka. Srpski vladar Knjaz Miloš bio je potpuno siguran u kvalitet autohtone vrste sa ovih prostora šumadinka, pa je u znak pažnje, dobro-susedskih odnosa i ekonomskih razloga poklonio mađarskom grofu Jozefu Arcduku nekoliko primeraka ovih svinja...
detaljnije


Građa i karakteristike
Mangulica je kasnostasna rasa, sporog prirasta i relativno visoke konverzije hrane. Sa druge strane, ima izuzetne prednosti u odnosu na druge rase u pogledu slobodnog napasanja u ekstenzivnim sistemima držanja kada njena robusnost, otpornost na bolesti i stres i izdržljivost na klimatske uslove dolaze do izražaja...
detaljnije

Zdravo meso izvrsnog ukusa
Meso mangulice ima veliku hranljivu gustinu - 100 g svežeg mesa sadrži 15 do 20 g visoko-vrednih belančevina, što čini 40 odsto ukupnih dnevnih potreba! Izuzetan je izvor vitamina B, posebno tiamina (zadovoljava čak 50 odsto ukupnih dnevnih potreba), vitamina B6 (20 odsto ukupnih dnevnih potreba) i vitamina B12 (30 odsto ukupnih dnevnih potreba ljudskog organizma)...
detaljnije

Jednom rečju, ovaj istinski srpski brend svojim karakteristikama i višenamenskom upotrebom potpuno daje za pravo da se što češće konzumira i pobede predrasude. Ovako će trpeza postati zanimljivija, stomak sitiji, čula zadovoljnijia, a krvna slika kvalitetnija!

Meso i prerađevinje od mangulice - za one koji žele najbolje
Mesna industrija Ad Bačka, deo grupe Univerexport, ima najveću autentičnu farmu mangulica u Srbiji. Istovremeno, svinje mangulice proglašene su za genetski resurs, a zbog visokog kvaliteta mesa i specifičnih osobina, interesovanje za ovom vrstom mesa i prerađevina sve je veće...
detaljnije

 



Podeli sa prijateljima alt